Bollkastaren

Vi har gjort ett rör som ligger på en ramp. Röret är gjort av en gammal presentpappersrulle och i den sitter en rundstav med fjädrar på och längst ut på rundstaven sitter en liten träkula som stoppar staven från att följa med i avfyrningen.

Spänningen som bildas från att dra bak staven som spänner fjädern skapar rörelse energin som krävs för att pingisbollen ska kastas iväg pingisbollen som ligger i toppen av röret. Pingisbollen avfyras sedan när pinnen har skjutits fram med hjälp av fjädrarna och kommer alltså olika långt beroende på hur hårt man spänner fjädrarna. Du spänner fjädrarna hårdare genom att dra bak pinnen så för att få bollen att kastas lika långt varje gång så mäter vi ut hur mycket spänning som krävs för att pingisbollen ska flyga två meter och landa i papperskorgen och på grund av detta så måste vi även ha samma vinkel på rampen varje gång vilket vi förverkligar genom att sätta en träbit under den vilket hjälper oss att få bollen att flyga lika långt varje gång.

Vår arbetsprocess

När vi fick höra att vi kom med i Teknikåttan började vi genast att brainstorma efter olika idéer. Vi delade upp oss i små grupper och efter ca tio minuter av brainstorming fick varje grupp framställa ett förslag för bollkastaren och ett förslag för ett kodsystem. när alla grupper  hade visat upp sina förslag röstade vi fram de bästa förslagen. I röstningen för kodsystemet vann ett av förslagen med en stor majoritet, detta förslag ska vi beskriva lite senare. Däremot i röstningen om vilken bollkastare vi skulle använda blev resultatet väldigt jämnt och det fanns ingen klar vinnare. Därför bestämde vi oss för att började utveckla två stycken bollkastare. Den första använde sig av omvandlingen av lägesenergi till rörelseenergi för att sedan knuffa iväg pingisbollen. Efter många timmar av testande och ändrande insåg vi att det fanns inte nog mycket med energi för att skjuta bollen två meter.

Till detta arbete har vi bara använt överblivna material till exempel:

Gamla träbitar

Presentpappersrulle

Gamla gångjärn från träslöjden osv.

Det enda som vi egentligen har tagit helt nytt är fjädrarna och skruvarna, annars är vår modell byggd av helt återanvändbara material.

Material:

Plywood

Fjädrar 2st

Presentpappersrulle

Gångjärn 2st

Rundstav

Träkula

Filt

Silvertejp

Skruvar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s